Guiness rekord

... kísérlet volt júliusban TATÁN, a SZEZÁM - PÁLYKA PÉKSÉG és a ZEELENDIA Kft. együttmûködésében. A Guiness rekord kísérletben már tapasztalt pékség ez alkalommal egy - lassan hazánkban is ismertté váló - holland sütô-édesüzemi nevezetesség és közkedvelt csemege, a mandulás sziget sokszorosra nagyított formaváltozatát tervezte elkészíteni, megsütni és - mint a kísérlet sikeres eredményét - jegyzôkönyveztetve rekordként bejegyeztetni. Sikerrel !

A Pékség és együttmûködô partnere július 9.-én elérte a maga elé tûzött célt, megalkották a Guiness rekordra számító ÓRIÁS MANDULÁS SZIGET-et 1500 x 1500 milliméter élhosszú, két és egynegyed négyzetméteres terméket, összesen mintegy 72 kg anyag feldolgozásával. A korábban már - másutt - ízében megismert és megkedvelt finom sütemény ebben az óriási formában, tetszetôsen kikészítve, feldíszítve méltán tarthatott közérdeklôdésre számot, a Zeelendia Arany Oroszlán Klub megjelent tagjainak, úgyszintén a szakembereknek és a vendégeknek elismerésére.

De a beszámolót megelôzôen indokolt a T. Olvasót magával a termékkel megismertetni. Mi is az a mandulás sziget?

A mandulás sziget valójában a sütô cukrászat körébe tartozó töltelékes finom sütemény. Alapja linzer tészta, a két linzer lap között speciális mandulakrém töltelékkel. A viszonylag lapos, kerek termék mintegy 100 mm átmérôjû, fogyasztásra kész tömege 80 g (természetesen - a gyártó kalkulációjától függôen - ennél kisebb vagy nagyobb is lehet). A sütemény felülete lehet natúr, vagy gyümölcsdarabkákkal, szeletekkel díszített és zselírozott, vagy fondannal, illetve fehér/keserû csokoládéval bevont (mindezt tetszés szerint). Eredeti hazájában, Hollandiában és nyugat - Európában kávé-csemegeként, kávézáskor fogyasztják.

A mandulás sziget elkészítésekor - 30 db termék elôállítására - a következô anyagokat és anyagmennyiségeket használják fel:

 • linzer-lapok készítéséhez:
  • liszt (finomliszt, BL55) 800 g
  • cukor 400 g
  • margarin 400 g
  • fahéj 10 g
  • sütôpor 'Alpina' 20 g
 • töltelékanyag:
  • mandula paszta 'TIDO' 1000 g
 • a felületre - lekenés céljából - teljes tojáslé.

A gyártási eljárás kiindulási alapja a linzer tészta elkészítése. A kinyújtott tésztalapból kb. 100 mm átmérôjû kerek lapokat kell kiszúrni. Az egyik tésztalapba - praktikusan - fagylaltos kanállal egy adagnyi töltelékanyagot (TIDO mandula paszta kb. 15 %-nyi vízzel elkeverve) kell elhelyezni, majd egy másik tésztalappal lefedni. Az így összeállított 'félkész' termék (linzerlap-töltelék-linzer) széleit illeszteni, finoman nyomkodva zárni. A felületre a tojással való lekenés után vékony mandula szeleteket kell helyezni, még a sütés elôtt.

Sütés 200 C hômérsékletû kemencében, száraz légtérben, sütôlemezen, kb. 13-14 percig. A sütés után a termék felületét a kívánt (tervezett) díszítéssel lehet kezelni (csokis, fondan, zselés bevonat, ez utóbbi gyümölcs szeletekkel.

A Guiness rekord-kísérlet produktumához visszatérve a terméket

 • 30 kg lisztbôl
 • 10 kg margarinból
 • 5 kg cukorból
 • 0,3 kg 'Alpina' sütôporral, és
 • 25 kg 'TIDO' mandula pasztából, valamint
 • 2 l vízzel készült.

Ízesítés céljából citrom és vanília aromákat használtak készítéséhez.

Az 50 mm vastagságú és 2,25 négyzetméter alapterületû óriás Mandulás Sziget elkészítôi:

 • Zsemberné Egervári Erika bemutató cukrász (Zeelendia Kft), és
 • Sándor László sütôipari technikus, üzemvezetô (Szezám-Pályka Pékség),

  rekord-termék elôállításának kezdeményezôi, anyagi és erkölcsi támogatói:

 • Szezám-Pályka Pékség (Tata) és a
 • Zeelendia Kft (Kecskemét) vállalkozások voltak.

  A történethez az is hozzátartozik, hogy Tatán, az elmúlt évben már volt egy sikeres, bejegyzett Guiness rekord kísérlet, amikor is a Szezám-Pályka Pékség egynegyed kilométeres - 268,5 m hosszú, 12 cm átmérôjû - speciális kenyeret készített és jegyeztetett be. A rekord kísérleti gyártmányt egyébként 1996. májusában, az Egészségügyi világnap alkalmából Tatán tartott Táplálkozási fórum keretében a Szezám-Pályka Pékség kezdeményezô és támogató kivitelezésében, a tatai Mezôgazdasági Szakiskola sütô tanulóinak aktív közremûködésével készítettték. A magas rosttartalmú, koleszterinmentes termék rekord-prototípusát - elegendô mennyiségû zöldség töltelékkel korszerû és egészséges táplálékot nyújtó szendvics tömeggé fejlesztve - a tatai öreg tóhoz kirándulók fogyasztották el, nagy étvággyal. Ez az alkalom - a sikeres kísérlet mellett - a terméknek eredményes megismertetését és bevezetését és egyszerre jelentette. Ez a kenyérfajta 'Rekord' néven azóta is él, 2500 g egységtömegû, több mint 1 méter hosszú és keresett gyártmánya ma is a szakmai vállakozásnak. A tatai Szezám-Pályka Pékség most egy újabb sikeres rekorddal és - várhatóan - eredményt hozó innovációval gyarapodott.

  CS. J.