Stefánia parfé

Hozzávalók:
  • 4 hosszú dobos lap,
  • 4,6 l tejszínhab,
  • 2 kg mártómassza,
  • 40 dkg porcukor,
  • 6 dkg kakaó (a szóráshoz),
  • 1,2 l tejszínhab a szeletek díszítésére.

Jégszekrény lemezre helyezzük az elsô lapot, elsimítjuk rajta a cukrozott tejszínhabbal kevert olvasztott keserû csokoládét, majd a továbbiakban úgy járunk el, mint a Stefánia tortánál: rétegezzük a csokoládés tejszínhabot. Töltés után mélyhûtôben fagyasztjuk, majd tortaszelet szélességû csíkokra vágjuk, utána úgy szeleteljük, mint a bambit.

Szeletelés után kakaóporral meghintjük, s tálaláskor a tányérra állítva helyezett szelet oldalát habbal bevonjuk. Ha nem kellôen meleg az olvasztott csokoládé, s a tejszínhab nagyon hideg, könnyen összekaphat a krém.

Parfé

Szükséges hozzá a három részbôl álló szelet parfé forma. Ennek a téglatest formának alsó és felsô lapja levehetô. Egyik lapját betöltjük tetszés szerinti ízû fagylalttal, ráhelyezzük a középsô - keret - részt, abba beletöltjük az elôre elkészített, bekevert ízesített tejszínhabot, majd a formát lapjával gyengéden az asztalhoz ütögetjük, hogy a levegô kiszoruljon a formából, végül tehetünk eper, málna vagy csokoládé darabkákat az ízesített tejszínhabba, és az egészet betakarjuk a téglatest felsô lapjával, amibe szintén fagylaltot kentünk. Így összecsukva helyezzük a mélyhûtôbe a formákat.

8-10 óra múlva következhet a kiborítás. Nagy edénybe melegvizet teszünk, s egymás után rövid idôre belemártjuk a formákat. Levesszük az oldalsó lapokat, kinyomjuk a parfét a felvágott zsírpapírra és becsomagoljuk, majd visszahelyezzük a mélyhûtôbe.

Tálaláskor kb. 2 ujjnyi vastag szeletet vágunk le a rúdparféból, kistányérra téve, oldalait habbal bevonva szolgáljuk fel.

Guóth János