Szeletparfé változatok

Csoki-eper, csoki-vaníllia, kávé-grillázs stb.
Az elsô tag mindig a fagylaltot, a második az ízesített tejszínhabot jelenti.

Parfé (Ehhez bomba forma szükséges.)
Elôkészületként a formát le kell hûteni. Elôkészítjük a kívánt ízû fagylaltot és az ízesített tejszínhabot. Betöltéskor a bombaformába tesszük a fagylaltot, amit speciális, lapos-késformájú fémlappal a forma belsô oldalához gyors simításokkal felkenünk, de a forma alján is maradjon fagylalt. A forma közepében képzôdô fészekbe gyorsan beletöltjük az elôre elkészített tejszínhabot, a forma tetejét pedig zsírpapírral betakarjuk. Mélyhûtôbe tesszük, fagyasztjuk. A parfé kiborításához a formát melegvízbe mártjuk és kicsúsztatjuk belôle a fagylaltbombát. Elôzôleg azonban egy tálcára csipkepapírt helyezünk, rányomunk egy kevés tejszínhabot, majd egy zsúrtányérnyi nagyságú dobos lapot helyezünk a habra, s erre tesszük a kiborított fagylaltbombát. Következik a tejszínhabbal való díszítés. A díszítést jól kiemeli például a cukrozott piros cseresznye zöld levelekkel és csokoládés rozettákkal. Ha kész a díszítés, vissza kell helyezni a mélyhûtôbe. Házhoz szállításkor gondoskodni kell hûtôládáról is.

Különleges alkalmakkor (karácsony, újév, fogadások) az ilyen parfé kedvelt és látványos befejezôje az ünnepi fogásoknak. Felszolgálás és tálalás elôtt 15 perccel már ki lehet venni a hûtôbôl, hogy könnyebben lehessen szeletelni, adagolni.

Aki nem látott még zsardinettet, talán el sem tudja képzelni, hogy fagylaltból is lehet készíteni gyümölcscsendéletet. Természetesen ehhez is formák kellenek. Kívánságra megfelelô tisztaságú alumínium-öntvénybôl ma is gyártanak egy-egy garnitúrát. Régebben öntôformákat használtak, nem csak a gyümölcsalakokhoz, hanem a különféle állatok - cica, nyúl, bárány - elkészítéséhez is. A formák tökéletesen utánozzák - zsardinettnél - a kiválasztott gyümölcsöt. Szétnyithatók, zsanérral zárhatók. A zsardinett tálat rendszerint egy nagyalakú gyümölcs köré helyezett 10-12 kisebb készített gyümölcs és tejszínhab, cukrozott piros cseresznye, zöld marcipán levelek, gyümölcsszárak stb. teszik erdetibbé. A fagylalt zsardinettnél, amikor a betöltött formákat a mélyhûtôbôl kivesszük, egymás után melegvízbe mártjuk, kivesszük a gyümölcsöt a formából, majd következik a természet utánzása, festéssel. Ha ezzel megvagyunk, tálra rakjuk a kiválasztott nagy gyümölcsöt, majd szép szellôsen köré helyezzük a többit, mint a gyümölcstálon. Az egyes gyümölcsök közötti hézagokat díszítjük a fent említett anyagokkal. A kész tálat fogyasztásig mélyhûtôbe tesszük. Házhoz szállításkor idôzített elfogyasztásához, a jól hûtött zsardinett vagy parfé károsodás nélkül kibír 5-10 perces hûtés nélküli szállítást, sôt a "hamvas" gyümölcs látványa csak fokozza a vendégek meglepetését.

Guóth János